Това не е сюжет от научно-фантастичен филм или роман, а реален проект (гениалният Артър Кларк разви подобна идея в романа си „Градът и звездите“ още през далечната 1956 г.). След многото архитектурни и инженерни чудеса, на които се нагледахме в последните години, в Дубай предстои да бъде изграден истински мини-град.

Mall+of+the+World+outsideПравителството на емирата Дубай си постави невероятно амбициозна задача: да издигне град, чийто улици са разположени под прозрачни куполи, а градският климат ще може да се контролира с помощта на компютър.

В Дубай вече се намира най-високият в света небостъргач, невероятен ски курорт на закрито, най-голямата в света градина, построена в пустинята – Dubai Miracle Garden, но явно всичко това не задоволява арабските шейхове. Сега те обявиха плановете си да построят истински град – с търговски улици и площади, защитен от жаркото слънце с покрив и снабден с уникална климатична система. Градът на практика ще се състои от търговски и развлекателни центрове, затова и името му е Mall of the World. Площта на този мини-метрополис ще е около 4 500 000 квадратни метра, а гостите му ще бъдат напълно изолирани от неблагоприятните климатични условия в пустинята.
В комплекса ще има огромен парк с атракциони и културен център с театри и киносалони, медицински център, както и сто хотела, като всичко това ще е свързано с покрити улици и преходи.
Централната улица ще е дълга шест километра и от нея ще има достъп до всички сгради в мини-града. През летния период — от юни до септември – комплексът ще е покрит със стъклуни куполи, а през зимния период куполите ще бъдат демонтирани.
Все още не са обявени точните срокове за изпълнение на проекта, но вече е известен генералният изпълнител – Dubai Holding, компанията на шейха Мохамед бен Рашид ал Мактум.
Предполага се, че мини-градът ще привлича годишно до 180 милиона туристи.
«Туризмът е ключов сектор на нашата икономика и ние планираме да направим ОАЕ привлекателни за туристите през цялата година, а не само през зимните месеци, когато температурата се понижава до приемливи равнища», заяви шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум.
Инженерите от компанията Dubai Holding представиха  и кратко видео, което показва как ще изглежда Mall of the World след завърване на строителството: