Голяма бяла акула с тегло половин тон скочи на борда на научно-изследователскотата лодка „Гепард“, който изследва морските хищници в крайбрежните води на ЮАР, съобщи Guardian.

„Членове на екипажа хвърляха примамка на акулата, която в течение на един час кръжеше около лодката. После кръженето се прекрати и в следващата секунда вече видях акулата, летяща над лодката, буквално над членовете на екипажа „, споделя преживяното ръководителката на екипа учени Дориен Шрьодер.

Експертът по големи бели акули Енрико Дженари обяснява това поведение на хищника с това, че вероятно, се е уплашил или от близостта на друга бяла акула или от сянката на корабчето.

Приземявайки се върху резервоарите с гориво, огромният хищник повредил

Лодката "Гепард", която издържала изненадващата атака на бялото чудовище.

подаването на гориво и оборудването.

„За да се приземи върху лодката по този начин, хищникът е скочил поне три метра във въздуха. Ако лодката бе по-малка, щеше да се обърне и да потъне „, коментира произшествието Дженари.

Акулата прекарала на борда около час, като през това време моряците поливали хрилете й с вода, за да не умре.

След това, затваряйки си очите за лошото поведение на хищника, членовете на екипажа го вдигнали с помощта на кран и го пуснали обратно в морето.

Бялата акула (Carcharodon carcharias) се среща в крайбрежните води на всички океани на Земята. Тя е най-голямата хищна риба от сега съществуващите. Достига шест метра дължина и маса над два тона, така че екипажът на „Гепард” определено е имал късмет, че игривият хищник е бил само половин тон. Намира се на границата на изчезване, като броят на всички бели акули е около 3,5 хиляди екземпляра.