Католическите монаси в Литва принудиха пивоварната компания Svyturys-Utenos alus да спре «оскърбителна», по техните думи, реклама, в която присъства францискански монах с халба в ръка, предаде агенция Reuters. Монасите излязоха с обръщение, в което се казва, че те са «унижени и оскърбени» от тази реклама.

Най-голямата пивоварна компания в страната, голяма част от чиито акции принадлежи на датската компания Carlsberg, бе принудена да се откаже от излъчването на рекламния клип. Според тях, образът на монаха в рекламата били използван, само за да се обърне внимание на наследството на средновековните монаси, които някога са произвеждали пиво.

В същото време в съседна Финландия учени от Техническия център на Финландия (Technical Research Centre of Finland) се опитват да възстановят рецептата на древна бира, открита на дъното на Балтийско море сред корабни останки.

Междувременно отец Федерико Ломбарди, прессекретар на Ватикана, заяви, че приложението, позволяващо да се изповядваш с iPhone, не може да замени разговора със свещеник за извършени в миналото грехове. Темата е разгледана подробно от The Telegraph. «Не можем да имаме друга позиция относно изповедта чрез iPhone. За покаянието е нужно присъствието на каещия се и на свещеник. Това не може да бъде заменено от никакви технологии », смята Ломбарди.

Трябва да припомним, че неотдавна Католическата църква одобри това приложение. Създателите му съзнаваха, че програмата не може да замени истинската изповед, но лансираха идеята, че по този начин ще поощрят потребителите й да обмислят своите постъпки и редовно да ходят при свещеник за опрощение на греховете си.

«Електронната изповед» видя бял свят скоро след като Папа Бенедикт XVI даде благословията си на християните за използването на цифрови устройства за връзка и Интернет. Той каза тогава, че присъствието в социалните мрежи не е грях и призова младите католици да общуват помежду си и да споделят важната за тях информация. Едновременно с това папата отбеляза, е цифровите комуникации не трябва да заменят живото общуване между хората.

Програмата за «първа помощ на каещия се грешник » съдържа полезни съвети и указания, които да облекчат за потребителя й процедурата по изпълнение на тайнството. Тя дава възможност на вярващия да си води „дневник на прегрешенията”. В процеса на използване приложението може дори да оцени чистотата на съвестта на своя собственик, основавайки се на неговите персонални данни, като възраст, пол и семейно положение.