Тръгна първият трейлър на българската фентъзи анимация „Златната ябълка” – проект за анимационен сериал, базиран на българския фолклор, разработван на доброволни начала в продължение на три години от 25 млади българи, пръснати в шест различни държави по света.

php2wizlf_559xАниматорите от студио „Змей“ работят безвъзмездно за реализиране на голямата си идея – да направят българския фолклор разпознаваем и обичан в световен мащаб.
Идеята на авторите е в рамките на 10 дни след пускането на първия трейлър да генерират максимален брой гледания от цял свят и така да привлекат вниманието на чуждестранни инвеститори, които със своята финансова и логистична подкрепа да превърнат планирания анимационен сериал в реалност.

Младите български аниматори са завършили престижни университети в чужбина и участват в проекти на големи анимационни компании от Европа и Америка. В свободното си време работят на доброволни начала по спечелилата сърцата им „Златна ябълка“. Мотивира ги любовта към българските народни приказки, митове и легенди. Надяват се да провокират чужденците да открият, а българите – да преоткрият богатството на народното ни творчество. Вярват, че така могат да спомогнат за развитие на българската анимация, която от години рядко е реализирала голям проект.

Друга благородна цел на сериала е да спомогне за връщане на талантливите български аниматори обратно в България. Успехът на „Златната ябълка“ може привлече инвеститори, да сложи началото и на други анимационни проекти и дългосрочни ангажименти, да доведе утвърдени чуждестранни аниматори у нас, които да работят съвместно и да предадат опита си на своите български колеги. Така „Златната ябълка“ може да сложи началото на творческа работилница и школа за млади аниматори в България.

Да подкрепим талантливите, млади български творци!