Геолози откриха в Дания следи от гигантско цунами, което е ударило Европа скоро след края на последния ледников период, преди около 8200 години. Ако подобна катастрофа се случи сега, то тя най-малкото би унищожила цялата нефтена индустрия в Северно море.

2E6B630100000578-3317451-image-a-30_1447436243146Откритието е описано в статия на датските специалисти от Университета в Копенхаген, публикувана в списание Geology.

В последно време учените обръщат все повече внимание на следите, оставени от древни цунами – техният анализ помага на учените да отчитат рисковете при прогнозиране на възможни природни катастрофи от този тип. Така например, неотдавна учени установиха, че преди около 73 хиляди години крайбрежието на Западна Африка е било пометено от цунами с височина 240 метра, предизвикано от свличането в океана на част от вулкан.

Този път изследователи доказаха, че почти толкова мощни вълни са удряли и Европа и то в не дотам далечното минало. Датските специалисти открили следи от цунами, възникнало преди около 8200 години вследствие на подводното свлачище Сторега. То се намирало на шелфовия участък на Северно море, край бреговете на Норвегия.

Дълго време се смяташе, че вълната, предизвикана от това събитие, е било относително малка и не е засегнала брега на континентална Европа. Но авторите на изследването успели да открият отлагания от това цунами на мястото на древно езеро в Югозападна Дания. Наносите, останали след огромната вълна били разположени на височина от 1,5 до 5,5 метра по-високо от тогавашното морско равнище.

В момента на възникването си цунамито е било с височина до 80 метра. От стихийното бедствие пострадали особено Исландия, Шотландия, Норвегия и северното крайбрежие на Англия. В момента, когато достигнало тези места, височината му е била около 20 метра. Цялата вълна се разпространила на около 1000 километра по шелфа на Северно море.

Според учените, в обозримо бъдеще Европа не е заплашена от подобно цунами, но ако аналогично по мащаби стихийно бедствие се разрази в наши дни, то ще унищожи всички нефтени платформи в Северно море, а също така ще нанесе непоправими щети на крайбрежните градове в Северна Европа.

Източник: Mikkel Freurgaard/Geology