Министерството на земеделието на САЩ отправи предупреждение до властите във всички щати, да бъдат особено внимателни към растението от вида Heracleum Mantegazzianum, познато още като Гигантска амброзия. Растението, чиято родина е Централна Азия и напоследък се разпространи широко в различни щати в САЩ, може да провокира изгаряния и мехури по кожата, а също така и слепота.

Джоуди Холт, професор по физиология на растенията от Университета в Калифорния предупреждава, че контактът с растението трябва да се избягва на всяка цена. Възрастното растение Гигантска амброзия може да достигне 15 фута (почти 5 метра) височина, а цветовете й достигат размерите на чадър. Именно тези цветове съдържат токсичен сок, който на свой ред съдържа светочувствителни химически вещества, предизвикващи фитофотодерматит (phytophotodermatitis).

Когато сокът влезе в контакт с човешката кожа, реакцията може да е факт в течение на 15 минути, особено когато човек се намира под преките слънчеви лъчи. Химическите вещества, всъщност, ускоряват увреждането на кожата от слънчевите лъчи и в резултат се получава сериозно изгаряне, което може да се превърне в мехур и впоследствие да остави белег на кожата или промяна на пигментацията. Ако сокът попадне в очите на човек, това може да доведе до слепота. Фактът за възможността от загуба на зрението стана известен, след постъпването на информация за ослепяването на малки деца, които си играли с кухи стъбла на растението, правейки ги на телескопи.
Отровното растение може да се открие в много щати, включително Кънектикът, Мериленд, Масачузетс, Ню Йорк, Пенсилвания, Върмонт, Мичиган, Охайо, Орегон и Вашингтон.
Експертите съветват хората при откриване на Гигантска амброзия, да не се опитват да я унищожат самостоятелно, а да потърсят съответните служби. В щата Ню Йорк дори е пусната гореща линия за всички, които биха искали да съобщят за откриването на отровното растение.
Във всички щати, където има регистрирани находки на Гигантска амброзия, работят екипи, издирващи и унищожаващи тези растения.

Оригинал: Physorg.com

Източник: globalscience.ru