Шведски учени разработиха нов метод за прогнозиране на предстоящи земетресения. Тяхно изследване установи, че няколко месеца преди подземния трус се променя химичният състав на подземните води в района на предстоящия катаклизъм.

iceland_fjallabak_09_big Статията на шведските геолози от университета в Стокхолм е публикувана в списание Geoscience.

Добре е известно, че в момента специалистите не са в състояние да предсказват предстоящи земетресения, въпреки усилията да открият някаква научна методика. А неочакваните земни трусове могат да доведат до многобройни жертви. Авторите на изследването дават надежда, че са направили значителна крачка напред в това направление, изследвайки сеизмичните явления в Северна Исландия.

Започвайки от 2008 година, в течение на пет години учените взимали проби от подземните води всяка седмица и анализирали химичния им състав. За този период (през октомври 2012 г. и април 2013 г.) в изследвания район се случили две големи земетресения с магнитуд над 5 по скалата на Рихтер. Епицентърът на подземните трусове бил отдалечен от мястото на взимане на проби на няколко десетки километра.

Изяснено било, че и в двата случая, около 6 месеца преди подземните трусове химичният състав на подземните води се променял – в частност, намалявала концентрацията на калциеви и натриеви йони, а също така имало колебание в съотношението между изотопите на водорода и въглерода. Интересно, че подобно явление вече е било наблюдавано – преди земетресението, разрушило японския град Кобе в 1995 г. – учените успели да установят това по минералната вода, бутилирана преди и след катастрофата.

Според авторите на статията, измененията в състава на подземните води преди двете исландски земетресения не може да са обикновена случайност. В Исландия подземните води са обкръжени изключително от базалтови скали, но и в други региони, където те си взаимодействат със скали от друг тип, химичният им състав може също да се използва като индикатор за предстоящи подземни трусове, предполагат учените.