Резултатите от изследвания на учени от Великобритания показват, че хората, притежаващи т.нар. ген на глада, никога не се чувстват напълно сити.
burger_1542245bДруг ген, посочен като потенциален виновник за затлъстяването, бе открит от учени от университета Кеймбридж още преди няколко години, но първоначално не привлече към себе си особено внимание. Тогава стана ясно, че ако човек е постоянно гладен и не може да отслабне, то причината може да се крие в особен ген, наречен KSR2. Както отбеляза тогава The Daily Mail, въпросният ген е отговорен за бавния метаболизъм и неумерения апетит.
Анализът на 2101 души с тежка форма на затлъстяване показа: хората с мутации на гена KSR2 изпитват силен глад и изгарят по-малко калории в сравнение с нормално копие на гена. Това откритие хвърли светлина на ранното затлъстяване в детска възраст. Експерименти с клетки доказаха, че мутации на гена KSR2 влияят на метаболичните процеси като цяло, на това, как се разграждат захарта и мастните киселини и на производството на енергия. На свой ред се оказа, че антидиабетичното средство метформин коригира твърде ниските показатели на окисляване на мастните киселини в клетките с KSR2. СЪщо така, не е изключена появата на нови лекарства срещу затлъстяване и диабет 2-ри тип.

Преди известно време британски учени откриха още един „ген на затлъстяването“ – , FTO. Той отговаря за постоянния глад и апетита към сладки и висококалорични храни. Поради този ген показателите на „хормона на глада“ не падат след хранене. От настоящото изследване излиза, че „генът на глада“ присъства при повече от 50% от хората. 16% от хората притежават дори по две копия от този мутирал ген, което повишава риска от затлъстяване с 30%.
В своето изложение на изследването учените отбелязват, че хората с наличие в кръвта на този ген, консумират с двеста калории повече от нужното на ден. Удивителното е, че след приключване на пълноценен обяд или вечеря, тези хора предпочитат лек допълнителен прием на храна, за да потушат чувството на глад, което изпитват.
В действителност по този начин те не само не потискат чувството за глад, но и предизвикват повишена активност на въпросния ген.