Доста хора се събуждат трудно сутрин. Ако оставим настрана обективните причини за трудното отваряне на очите при звъна на будилника от сорта на прекаляване с алкохола предната вечер или късно лягане, се оказва че това явление си има и научно обяснение. Учени от Северозападния университет изясниха, че вината в случая е на особен ген, носещ кодовото име «24».

Както се оказало, недостигът на този ген води до нарушаване на ритъма в цикъла сън и пробуждане, което било доказано с опити върху плодови мушици, есто използвани при подобни експерименти. Генът блокира протеина, наречен PER, който коригира режима на сън и бодърстване.

Учените са уверени, че и за хората важи аналогична закономерност. С други думи, природата най-добре знае, кога е време да се събудите, казва Рави Алада – ръководител на изследването.

Наскоро пък учени от медицинския институт „Хаурд Хюз“ и Северозападния университет в Илинойс установиха, че и склонноста към среднощно похапване бил виновен дефектен ген. Получените резултати показват, че мозъчната система, която контролира циклите на съня и събуждането, може би помага и за регулирането на апетита и метаболитните процеси като цяло.