Две трети от селяните в един район на Китай произхождат генетично от Европа. Резултатите от изследването могат да помогнат, да бъдат намерени следите на «изчезналия римски легион».

Учените проучили ДНК на жителите на село Лицян в провинция Хансу, разположено в периферията на пустинята Гоби, в северозападен Китай. Генетиците дошли до извода, че 56% от изучаваните ДНК свидетелстват за европеиден произход на предците на местното население. И днес много от местните са със сини или зелени очи, дълги носове и дори светли коси, така че в техните вени може би тече европейска кръв.Много от самите местни жители смятат себе си за потомци на изгубилия се в тези краища римски легион.

Сега археолозите възнамеряват да проведат разкопки в района на селото и около древния Път на коприната. Те се надяват да открият следи от римски укрепления или други здания, построени от легендарните римски легионери. «Ние се надяваме, че тази легенда е основана на реални факти и , че ще намерим следи от ранни контакти между Китай и Римската империя», казва Юан Хунген, ръководител на Италианския изследователски център в Университета Ланчжоу.

Легендата за римския легион

Резултатите от генетичните тестове нямат достатъчна тежест за потвърждаване на легендата, според която римски легионери са се заселили в тази област в I век пр. Хр. Смята се, че те са избягали от бойното поле в 53 г.пр. Хр., когато римската войска, възглавявана от Марк Крас, търпи поражение от партите, предвождани от Сурена. Тази битка, състояла се при Кара (сега Харан, Турция) се смята за едно от най-големите поражения в историята на древен Рим. В битката взели участие около 40 хиляди римски легионери, срещу които излязла доста по-малка партска армия. Римските легиони, обаче, не били подготвени за бързата кавалерия от умели ездачи-стрелци с която атакували партите; същият тип атака, която по-късно използва Чингис хан. Партите приближавали докато римляните се окажат в обхвата на лъковете им, изстрелвали залп стрели, след което отстъпвали, после пак повтаряли атаката. Крас отказва предложението на Гай Касий Лонгин римляните да се разгърнат по традиционния си начин за водене на битки и нарежда легионите да се построят във формация “костенурка”, мислейки че в крайна сметка партите ще останат без стрели.

Марк Лициний Крас потушава робското въстание водено от Спартак и влиза в политически съюз известен като Първи триумвират с Помпей Велики и Юлий Цезар. Твърди се, че притежавал повече от двеста милиона сестерции и бил един от най-богатите хора на своето време, като и днес е в класацията на 10-те най-богати исторически личности

Обсипвани от стрели легионерите на Крас били близо до бунт и настоявали той да преговаря с партите, които предложили да се срещнат с него. Крас паднал духом след като синът му Публий бил убит в битката и се съгласил за среща с генерала на врага. По време на срещата партски войник дръпнал юздите на коня на Крас, разпалвайки битка. Крас и генералите му са убити. След смъртта му се твърди, че в гърлото му е излято разтопено злато – символичен жест на подигравка с прочутата алчност на Крас.

Възможно е, бегълци от сражението по-късно да са взели участие като наемници във войната между хуните и китайците в 36 г. пр. Хр. В китайски хроники се споменава за пленяване на отряд, построен във формата на риба. Историци предполагат, че това всъщност е била «костенурка» – типична бойна формация на римските легионери. Тази теория е издигната за пръв път още през 1950 г. от професор Хомър Дъбс, специалист по китайска история в Оксфорд. Но, мненията на учените са разделени. Много историци смятат, че светлокосите и синеоки жители на Лицян може да са потомци на хуните, които приемали в своята войска много европейци.

Приказка или факт?

Специалистът по античност и антрополог Маурицио Бетини от Университета в Сиена, Италия смята, че тази легенда не е нещо повече от приказка. «За да се докаже тази теория, археолозите трябва да намерят римски монети или оръжие. Без доказателства историята за изчезналия легион ще си остане само местна легенда », отбелязва Бетини.

Професор Ян Гунлъ от Пекинския педагогически университет се придържа към същата гледна точка: «Този район се намира на Пътя на коприната, и затова там има особено висока вероятност от междунационални бракове. «Чуждият» произход на местните жители, който показват генетичните анализи, не е доказателство за наличието на римски предци».

Професор Се Сяодун, генетик от Университета в Ланчжоу, също е настроен твърде скептично: «Дори това да са действително потомци на римляни, това не означава, че техните предци са били римски легионери ».