Националната космическа агенция на САЩ съобщи за успешното провеждане на експеримент по прехвърляне на видео информация на разстояние с помощта на лазер. В съобщението се казва, че сложността на разработката може да се сравни с това «човек да насочи лъч на лазерно фенерче с дебелина, равна по диаметър с човешки косъм, към някаква цел и да го задържи в „мишената“ без да помръдне, докато в същото време ходи».

laserВ новия експеримент на NASA целта се намира на разстояние 260 мили от източника на излъчване, а лазерният лъч се е разпространявал със скорост 17500 мили в час.

Новият лазерен предавател Optical Payload for Lasercom Science (OPALS) предал от международната космическа станция МКС видеоклип към земната станция Optical Communications Telescope Laboratory, принадлежаща на обсерваторията Table Mountain Observatory, Калифорния, със заглавие «Hello, World!». За предаването на клипчето с продължителност 37 секунди били нужни 3.5 секунди, което е много по-бързо от всички известни начини за предаване на данни от орбита.

«В наши дни на околоземна орбита ние събираме огромно количество информация, която е крайно необходимо да бъде изпращана ефективно и бързо на Земята», обяснява Мат Абрамсон, мениджър на проекта OPALS, реализиран от лабораториеята Jet Propulsion Laboratory в Пасадена, Калифорния. «Това е добър алтернативен начин за предаване на данни, който може да бъде използван вместо традиционната радиовръзка,за предаване на големи потоци информация към повърхността на Земята».

«Това е просто фантастика, да видиш лъча светлина, предаван от малък лазерен предавател, намиращ се на космическа станция», добави Абрамсон. «Ние гледаме далеч напред в бъдещето, експериментирайки с технологията OPALS, с надеждата, че нашето изобретение ще повлияе на разпространението на оптичните технологии при усвояване на далечния космос».