Замисълът е, полетите в стратосферата да се осъществяват с въздушен балон и специално оборудван апарат.

world-view-balloon-6Туризмът в стратосферата ще стане реалност още през 2017 година, поне според американската компания World View, която вече извърши пробен полет на височина 31 километра. Представители на компанията обявиха, че още през 2017 година любителите на екстремни изживявания ще могат да се издигат над облаците, на височина 30 километра, откъдето да се полюбуват на Земята.

В специалния апарат, с който ще се извършва полетът, са предвидени всички възможни удобства, но удоволствието ще струва прилична сума. Специалистите от компанията работят отдавна много сериозно по въпроса за полет на туристи в стратосферата. Вече е направен апарат, способен да издига хора на много голяма височина и да ги връща обратно невредими на Земята.

След края на полета, капсулата ще се отделя от въздушния балон и ще се приземява на повърхността с помощта на парашут. От компанията поясняват, че капсулата, която се изработва в момента, ще бъде доста по-голяма от тестовия апарат. Предвижда се в една капсула да могат да се качат 6 човека, като товароподемността на балона ще е 4,5 тона.

В кабината ще има баня с тоалетна, бар и много други екстри, макар че продължителността на полета няма да е особено голяма – според специалистите – не повече от 1,5 часа. Цената на този час и половина в стратосферата ще бъде около 75 хиляди долара.