Компанията Motorola разработва съвместно със занимаващата се със стрийм видео компания Hubble устройство, което ще позволява на притежателите на кучета не само да следят за здравето на своите питомци и тяхното придвижване, но и да им предават команди.

motorola-scout-5000Стойността на високотехнологичния нашийник се очаква да е 199 долара (или 91 долара за по-евтиния модел без камера). Scout5000, по същество, представлява нещо като смартфон за кучета. В него е вградена видеокамера, чрез която хазяинът на животното може да наблюдава какво прави неговият любимец. Цялата информация се препраща с помощта на 3G на смартфона на собственика. В нашийника има вградени Wi-Fi и Bluetooth.

Освен това нашийникът е водонепроницаем и способен да издържи на нападение с кучешки зъби. Динамика и микрофон позволяват на собственика да дава команди на кучето и да се убеждава, че питомецът му ги е чул и разбрал. А GPS помага да се следи неговото движение, в случай, че животното се изгуби или просто тръгне на по-дълга разходка. Видеокамерата е в режим запис само по време на придвижване на животното; когато кучето стои на едно място или спи, записът спира. В САЩ нашийникът ще се появи през юни тази година.

Нека припомним, че през лятото на миналата година на пазара се появиха високотехнологични нашийници за кучета и котки, позволяващи на собствениците им да следят за тяхното здраве в онлайн режим. Тези медицински нашийници преминаха тригодишен изпитателен срок и вече се продават в Щатите на цена от 150 долара (плюс ежемесечна такса за обслужване). Вградените в нашийниците миниатюрни датчици автоматично проследяват пулса на питомеца, температурата, дишането, периодите на активност и дори количеството на погълнатите от тях калории. Освен това, основавайки се на спецификата на поведение на животното, нашийникът позволява да се определи, дали то изпитва болка.

Източник: Mail Online