Традиционните учебници могат да бъдат заменени с iPad устройства. Подобна възможност разглежда сенатът на американския щат Джорджия. В няколко други щата текат подобни пилотни програми, пише technews.bg.

„Срещнахме се с Apple миналата седмица и те ни разказаха за една твърде интересна програма, в рамките на която планират да раздадат iPad-и на учениците от средните училища. Всички учебници, обновления и учебни материали ще се зареждат на iPad през WiFi. Разходите за един ученик ще възлязат на 500 долара годишно”, споделя шефът на сената, републиканецът Томи Уилямс пред Atlanta Journal-Constitution.

В момента Джорджия харчи по 40 милиона долара на година за учебници, които остаряват за седем години. Томи Уилямс не уточнява обаче колко ще струва снабдяването на всички ученици в щата с iPad.

Някои щати на САЩ вече стартираха пилотни програми по замяна на учебниците с таблет компютри. Републиканецът Уилямс и неговите колеги от Джорджия се опитват да издействат финансиране, за да започнат подобна програма в рамките на целия щат.

В същото време от сдружението „Професионален форум за образованието“ обявиха, че българските учебници изостават не с години, а с векове. Пред БТА Юрий Анджекарски – председател на сдружението коментира, че е нужна радикална промяна в учебното съдържание, свързана с подготовката на новия Закон за училищното образование.

Учебниците отговарят на парадигмата на енциклопедизма от ХVІІІ век – като структура на учебното съдържание, а организацията на класно-урочната система е от ХVІ век. Тази характеристика на учебниците се отнася не само за българските, но и за учебниците по света, заяви Анджекарски.

Според Анджекарски всички български учебници са базирани върху структурата на енциклопедията и на енциклопедизма. Затова най-честите помагала са енциклопедии по един или друг предмет, но те не могат вече да ангажират вниманието на мултимедийното поколение, което е в „нова информационна и комуникационна среда”. Тези деца се движат с друга информационна динамика и всичко, което изглежда на възрастните много иновативно и революционно, просто за тях е история, архив.

И начинът, по който са поднесени уроците и структурата на самото учебно съдържание, не предполагат включването на самия ученик, тъй като му се дават готови знания, а ученикът няма избор. Ключовата дума за това е в избора на учебно съдържание, защото, когато учениците имат избор, те упражняват свобода и поемат отговорност, и така у тях се създава мотивация и интерес към ученето, коментира образователният експерт.