В Копенхаген бе официално открит най-големият на европейския континент океанариум.

Съоръжението, наречено Blue Planet („Синя планета“) бе проектирано от компанията 3XN. Океанариумът има 53 аквариума с морска вода с общ обем 7 млн. л, съобщава Inhabitat. Освен образователни и развлекателни функции, Blue Planet ще помага за опазването на редки видове риби.

Океанариумът Blue Planet сменя стария Denmark Aquarium, построен в Копенхаген още през далечната 1939 година. Новото съоръжение е разположено на брега на пролива Ересун.

Конкурсът за създаване на дизайн-проекта на океанариума бе организиран в 2007 г. Победител стана местната архитектурна студия 3XN с наистина оригинален и впечатляващо красив проект. Океанариумът има усукана вихрообразна форма. В Blue Planet са представени най-разнообразни морски обитатели, в това число риби от африканските езера, кораловите рифове и Амазонка (т.е., не е само океанариум:)).

Общо в океанариума живеят 20 хиляди риби и морски животни от 450 вида. Най-големият аквариум в Blue Planet е с дължина 16 м и височина 8 м, като теглото му  е около 60 т. Необходимата за аквариумите морска вода ще постъпва от морето по 1.7 километрова тръба.