Палеонтолози откриха в Китай вкаменелости, който са най-древните ембриони на многоклетъчни същества, а в хода на изследването им учените описали зачатъци на органи за безполово размножение.

imagesАнализ на находката, направена от китайски палеонтолози от Института по геология и палеонтология в Нанкин, е публикуван в последния брой на списание Nature.

На специалистите са отдавна известни странните вкаменелости, наречени Megasphaera, намиращи се в земни пластове от Едиакарската епоха в Южен Китай. Те представляват кръгли образувания с диаметър няколко милиметра и приличат на пчелни пити. До момента се смяташе, че Megasphaera са групи бактерии или колонии от водорасли.

Но авторите на статията доказват, че в действителност тези странни образувания представляват ембриони на многоклетъчни същества. Учените събрали нов материал, който им позволил да проследят развитието на Megasphaera от едноклетъчен стадий до зародиш с диференцирани клетки.

Изяснено било, че в последните етапи от развитието на Megasphaera се появяват компактни органи, които изследователите нарекли матрьошки. В техния състав влизат микроскопични клетки, които са съществено по-малки по размер от клетките на останалото тяло. Но най-важното откритие е че те представляват продукт на друг тип клетъчно делене.

Обикновените клетки на Megasphaera намаляват по обем с увеличаване на техния брой, тоест те се делят, но не нарастват. А размерът на клетките в матрьошките е еднакъв и не зависи от тяхното количество. Това означава, че по време на клетъчното делене те успяват да пораснат малко. Подобна особеност не е била наблюдавана никога при колониите от водорасли или бактерии, поради което учените заключават, че Megasphaera са многоклетъчни същества, а матрьошките трябва да се интерпретират като зачатъци на органи за размножение.

По време на Едиакарската епоха на Земята са съществували многоклетъчни същества, които не могат да бъдат отнесени към нито един съвременен тип животни. Периода Едиакарий обхваща 58 млн. години от историята на планетата, като започва преди 600 млн. г. и свършва преди 542 млн. г., названието е взето от хълмовете Едиакара в Южна Австралия. Преди 580 мл. г. идва краят на серията от глобални заледявания, когато Земята е била покрита с ледена покривка и в моретата се появяват многоклетъчни организми. От тях са се развили медузите, червеите и едни иглокожи създания, които стават предшественици на животните с черупки. Един от най-богатите находища на фосили в този период е край находището Едиакара.