Палеонтолози разкопаха в Канада останки на динозавър от Горна креда (третият и последен период от мезозойската ера), който е имал оперение, представляващо пълно копие на съвременните щрауси и ему. Откритието доказва, че динозаврите и птиците имат много повече общо помежду си, отколкото се смяташе досега.

feathered-ornithomimusСтатията за любопитното откритие на канадските специалисти от Университета Албърта, е публикувана в списание Cretaceous Research.

В последните години учените откриват все повече динозаври със запазени остатъци от оперение, но повечето от тях са основно от Китай. Затова находката на три динозавъра от вида Ornithomimus, покрити с пера, направена в 2012 година в Канада, стана истинска сензация. Тази година, учените успяха да открият, отново на територията на канадската провинция Албърта, още един пернат представител от този вид.

Откритият скелет на динозавъра няма глава, но вкаменените отпечатъци от оперението му са добре запазени. Анализът на учените показал, че опашката и тялото на съществото са били покрити с пера с еднаква дължина, с изключение на предните крайници, върху които е имало големи пера с дължина около 26 сантиметра, или около 3 пъти по-дълги от останалите.

Интересно е, че краката на Ornithomimus от стъпалата до коленете са били лишени от оперение. Учените успели да установят, че те са били покрити със специална «мрежа» – по подобен начин е устроена кожата на краката при съвременните птици, което позволява тя да се разтяга по-лесно на сгъвките. Досега не е откривана подобна «мрежа» при динозаврите. Любопитно е и това, че краката на други известни на науката пернати динозаври, като Yutyrannus от Китай, по правило, са били покрити с пера по цялата дължина.

«Тъй като оперението на този екземпляр практически е идентично на оперението на щрауса, то можем да направим извода, че Ornithomimus го е използвал за същите цели, главно за регулация на температурата на тялото», обяснява Аарън ван дер Рист, съавтор на статията.

Източник: University of Alberta