Започва тестването на нова система за търсене на уеб страници по ключова дума, наречена Volunia, която, според създателя си в перспектива може да бъде конкуренция на Google и Yahoo!

Volunia е рожба на небезизвестния Масимо Марчиори, професор в Университета Падуа в Италия. Той е разработил вече няколко уеб-технологии, в частност търсачката HyperSearch: някои от идеите, вложени в този продукт, впоследствие бяха взети на въоръжение от компанията Google за нейната система PageRank. (PageRank е метод за класиране на страници с хипертекстови връзки между тях. Алгоритъмът е написан от Лари Пейдж (откъдето идва и името Пейдж-Ранг) и Сергей Брин, като част от проучване, проведено от Станфордския университет.)

По думите на Марчиори, Volunia представлява «радикално нова» услуга, позволяваща да се получи представа за това, какви ще бъдат търсачките на бъдещето. Volunia обединява елементи на търсенето с функционалността на социална мрежа. Търсачката, например, ще позволи да има контакт между потребителите, търсещи информация по една и съща тема.

Отначало Volunia ще работи в режим на закрит бета-тест: желаещите да участват в него, трябва да дадат адреса на електронната си поща в сайта на Volunia. Интерфейсът на новата търсачка е представен на 12 езика. Разработчиците обещават на потребителите «съвършено нови впечатления от Интернет».

Източник: Франс Прес.