Главният министър на индийския щат Гуджарат – Нарендра Моди положи първия камък в основата на гигантска статуя, която ще бъде издигната в чест на известния (в Индия) политически деятел Сардар Пател (Валабхаи Пател 15 август 1947 — 15 декември 1950, станал известен като Сардар Пател (сардар – шеф)  един от лидерите на Индийския национален конгрес, участвал в създаването на Конституцията на Индия и политическото устройство на страната).
С височина от 182 метра скулптурата ще стане най-високата в света. За сравнение – тя ще е два пъти по-висока от Статуята на Свободата. По официална информация статуята трябва да бъде готова за 42 месеца. Скулптурата ще бъде направена с помощта на стоманен скелет и армиран железобетон. Покритието на статуята ще е от бронз. Направата на статуята ще струва 336 млн. долара. По-голямата част от средствата ще бъдат събрани от държавни фондове и дарения на граждани. Статуята ще бъде построена на остров в река Нармада. За проекта са наети специалисти от компанията Turner Construction, участвали в строителството на най-високия небостъргач в света Burj Khalifa в Дубай.
С оглед на тази информация, може би сдружението „Аз обичам България“, което иска да издигне паметник на Васил Левски в близост до границата с Турция, трябва да преосмисли заложените параметри. От сдружението се надяваха паметникът с височина 133 метра да стане най-високата статуя в света, но индийците вдигнаха летвата с още петдесетина метра.