Властите в Дубай одобриха строителството на най-високото виенско колело в света. Стойността на проекта се оценява на 1.6 млрд. долара, съобщи Gulf News.

Колелото ще се казва Dubai Eye и ще бъде построено на Bluewaters Island. Височината на съоръжението ще е 210 м. За сравнение най-високата точка на London Eye достига 135 м. Планира се, строителството на колелото да започне още тази година.

Dubai Eye ще бъде оборудвано с огромни светодиодни екрани, на които ще се „въртят” реклами.

Виенското колело е изобретено от Джордж Уошингтън Гейл Ферис младши (George Washington Gale Ferris, Jr.), поради което на английски се нарича Колело на Ферис (Ferris wheel). Той построява първото такова колело през 1893 г. за Световното изложение „Светът на Колумб“, което се провежда в Чикаго, като американския отговор на Айфеловата кула, изградена за Световното изложение в Париж от 1889 г. Диаметърът на колелото е 75 метра, а масата му – 2000 тона. Задвижва се с помощта на 2 парни машини с мощност 1000 конски сили всяка. Към колелото са прикрепени 36 кабинки приблизително с размер на автобус. Във всяка от тях има 20 места за сядане и 40 места за правостоящи, като по този начин общият капацитет на колелото е 2160 души. Всяко завъртане на колелото се извършва за 20 мин. Въпреки че е около 4 пъти по-ниско от Айфеловата кула, колелото е по-високо от който и да е небостъргач от онова време.

The London Eye (цялото му име е Лондонското око на Мерлин Ентъртеймънтс, наричано още и Колелото на хилядолетието), е построено през 1999 г. в чест на новото хилядолетие.

Със своята височина от 135 м то е най-високото виенско колело в Европа и една от най-популярните платени атракции в Великобритания, посещавано от над 3 000 000 души всяка година.

По времето, когато е издигнато, то е най-високото виенско колело в света, докато е изместено от Звездата на Нанчанг (160 м) през май 2006 и по-късно от Сингапурския летец (165 м) на 11 февруари 2008.