Високо в планините на северна Гърция бе направено удивително откритие: археолози намериха стотици каменни оръдия на труда, които някога са били използвани, може би, от последните неандерталци.

Двете селища, съществували преди 50–35 хиляди години, бяха открити през миналото лято в планината Пинд близо до селото Самарина – едно от най-високо разположените гръцки населени места на 400 км северозападно от Атина. Те се намират на надморска височина 1 700 м – това са най-високо намиращите се планински местообитания на неандерталци в Югоизточна Европа сред досега известните. Археологът Никос Ефстратиу от Солунския университет предполага, че просто досега на никой не му е хрумвало да търси останки от праисторическо време толкова високо в планината. «Работата не е в това, че подобни селища са малко. Просто това е първият път, когато гръцката археология насочи поглед към планините », отбелязва ученият.

Екипът от гръцки и италиански специалисти се заема с изследване на най-голямата планинска верига в Гърция през 2003 г. За това време те успяват да открият над двеста гроба, с по няколко десетки инструменти в най-добрия случай. В същото време, миналогодишната находка съдържа стотици оръдия на труда. Това означава, че неандерталците са се връщали по тези места отново и отново в продължение на може би хиляди години. Откритието в Гърция, освен това, може да обори досега разпространеното схващане, че неандерталците са предпочитали да обитават равнинните местности.

Ефстратиу смята, че нашите родственици са достигали до 2 200 м над морското равнище, преследвайки дивеча, който предпочитал богатите на водни ресурси обширни високопланински области. Освен това, те може да са били привлечени тук от изобилието от кремък, от който са изготвяли оръдия на труда.

За съжаление от самите притежатели на каменните сечива засега е намерен само един зъб.

Източник: Асошиейтед Прес.