В Британската библиотека бе открит нотен запис на най-древната полифонична мелодия, датирана от X век. Находката хвърля светлина на зараждането на европейската музика.

varellicropОткритието е направено от Джовани Варели, аспирант в Сейнт Джонс колидж при университета Кеймбридж. Полифонична се нарича музиката, основа на едновременното звучене на няколко гласа, всеки от които пее своя мелодия. На този принцип е била построена цялата средновековна музика, а по-късно той може да бъде открит в творчеството на Йохан Себастиан Бах. През XIX век полифонията е заменена от хомофонията, при която гласовете в хора се разделят на главен и съпровождащи.

До момента за най-древен образец на полифоничната музика се смяташе Уинчестерският тропар (Winchester Troper), датиран около 1000-та година. Но Варели имал щастието да открие ноти на полифонична музика в манускрипт, написан някъде около 900 г. Той представлява житие на светеца Матернианус, епископ от град Реймс.

За ден на този светец в ръкописа бил посочен 1 декември, а от това учените правят извода, че житието е било съставено в Северозападна Германия (в останалите региони Матернианус се чества на 30 април). В края на ръкописа Варели се натъкнал на два нотни реда с химн, посветен на Свети Бонифаций, покровител на Германия. Нотното писмо, на която е записана мелодията, се отнася към много рядък тип, затова предишните изследователи на манускрипта просто са пропуснали да разпознаят тези редове като нотен запис.

Откритият химн се явява пример за органум, най-древният жанр на средновековната полифонична музика, и предполага двугласно изпълнение.

Записа можете да чуете тук:

Както отбелязва Варели, в този химн има определени отстъпления от каноните – следователно, още в самото начало на европейската музика авторите не са се бояли да експериментират.