Полярници откриха фуниеобразна дупка с диаметър два километра в един от антарктическите ледници. Учените предполагат, че дупката е образувана от падане на метеорит.

METEORITE CRATER AWI_b.jpgОткритието бе направено от специалисти от Института за полярни и морски изследвания Алфред Вегенер, а информация за него е публикувана на официалния сайт на организацията. Кръглото образувание в ледовете с диаметър 2 километра било забелязано от борда на изследователски самолет в хода на топографски снимки на брега Принцеса Рагнхилд в Източна Антарктика, проведени на 20 декември 2014 година. Шест дена по-късно учените отново прелитат над кратера, за да направят по-детайлни фотографии, а също така да го изучат с помощта на радара.

Специалистите още не са приключили анализа на данните, но според тях си имат работа с метеоритен кратер. Най-вероятно, той се е образувал в резултат на падането на голям метеорит на 3 септември 2004 година. Преди време австралийски астрономи установиха по следата от прах в атмосферата, че той трябва да е паднал не в океана, а върху един от крайбрежните ледници.

За десетилетието, изминало от падането на болида, кратерът е частично запълнен със сняг, но вероятно в него е възможно да се открият много фрагменти от небесното тяло. Ако учените потвърдят, че падината действително представлява метеоритен кратер, то към него ще се отправи експедиция, която ще сондира леда в търсене на останки от метеорита.

Неотдавна учени за пръв път успяха да съберат прах от комета в Антарктика. Откритието им доказа, че някои частици, влизащи в състава на опашката на кометата, са способни да понесат «пътешествието» през земната атмосфера.

Източник: РИА Новости