Палеонтолози откриха в Антарктика кости на двуметров пингвин. Той е бил най-големият от всички пингвини, съществували някога на нашата планета.

Emperor Penguin walking on ice in Prydz Bay, eastern Antarctica Описание на находката, направена от аржентински учени, бе публикувано в списание General palaeontology, systematics and evolution.

В наши дни най-големи са императорските пингвини, чийто ръст е около 120 сантиметра, а теглото достига до 45 килограма. Но, в сравнение с новия вид изкопаеми пингвини Palaeeudyptes klekowskii, намерен на остров Сеймур (Антарктически полуостров), те изглеждат като джуджета. P. klekowskii е обитавал крайбрежието на Антарктика заедно с 10-14 други измрели видове пингвини преди 37-40 милиона години. В края на еоцена в този регион е било значително по-топло, отколкото е днес – например, на остров Сеймур климатът е бил подобен на днешния в райони в Южна Америка.

Учените успели да открият кости от крило на P. Klekowskii и от крака. Ако се следват пропорциите на съвременните пингвини, то ръстът на тези животни трява да е бил 201 сантиметра, а теглото – 115 килограма.

Най-вероятно, пингвинът-гигант, подобно на съвременните си събратя, се е хранел с риба. По оценки на учените, той е можел да издържа под водата до 40 минути.

Източник: AP Photo/New Zealand Herald, Mark Mitchell, File