Представители на Демократическата партия в САЩ излязоха с идеята на Луната да се изгради национален парк. Съответният законопроект вече е внесен в Конгреса, съобщи CNN.

Идеята на вносителите е „Лунният парк“ да бъде разположен в района на последното кацане на „Аполо 11″ през 1969 г. с екипаж: командир на кораба Нийл Армстронг и астронавт Едуин „Бъз“ Олдрин. Именно тук Армстронг прави своята „малка крачка за човека, но гигантски скок за човечеството“.

„Тъй като търговските компании и държави постепенно ще получат реална възможност да разпространяват своето влияние на Луната, ние сме длъжни да защитим площадката, където е кацнал „Аполо 11″, за нашите потомци“, обясняват вносителите причините за създаване на парка в мотивите на внесения проектозакон.

Членовете на Комитета за наука и технологии на САЩ Дона Едуардс и Еди Бърнис Джонсън, подготвили проекта, уточняват, че в състава на парка ще бъдат включени само артефактите, останали от мисиите на NASA, а не самата повърхност на спътника на Земята.

В съответствие с американското законодателство, ако проектът бъде одобрен, работата по създаване на парка трябва да започне още от следващата година. С проектирането на парка ще се заемат съвместно Министерство на вътрешните работи на САЩ и NASA. Вносителите на законопроекта се надяват на финансова помощ и от частни компании и други държави.

По отношение на Луната в момента все още действа договорът от 1967 г., забраняващ присвояване на територии на Луната от която и да било държава. Но космическите кораби или техните останки на лунната повърхност се явяват територия на държавата, която ги е изпратила там.

Източник: golosscience.com