Финландски специалисти се надяват, че ще успеят да възобновят производството на пенливата напитка, която бе открита на шхуна, потънала около 1825–1830 г.

Пет бутилки бира бяха открити от водолази близо до крайбрежието на Оландските острови – заедно с партида шампанско марка Juglar, Veuve Clicquot («Вдовицата Клико») и Heidsieck (обявено за най-старото от съхранените до наши дни образци).

Идеята да възкреси рецептата на почти двестагодишната бира дошла в главата на чиновници от Оландските острови. Реализацията й била поръчана на научно-изследователския център VTT.

Сега пред специалистите стои задачата да определят какъв тип суповина е била използвана за направата на бирата и да установят доколко са запазени съдържащите се в нея микроорганизми – като млечнокиселите бактерии и дрожди. Ролята на последните в процеса на пивоварство в началото на XIX век не е изяснена докрай, пояснява Аника Уилхелмсон, една от участниците в проекта.

VTT вече имат опит в изучаването на бирата и други малцови напитки, като използват методите на протеомиката (наука за взаимодействието на белтъчините в живите организми), и изследвания на ДНК.

Резултатите ще бъдат публикувани през месец май в научна статия. Ако всичко премине гладко и учените разгадаят старинната рецепта, може би скоро в Европа ще се появи ново „древно” пиво.

На това му се казва наука в интерес на хората!

Стартът на експеримента:

Източник: VTT.