При реставрация на фреска във Ватикана бе открито първото в Европа изображение на индианци.
Фигурите на танцуващи голи хора с пера на главата бяха открити във фреска, изобразяваща възкресението на Христос, съобщи Telegraph. Фреската е дело на художника от епохата на Ренесанса Пинтурикио, завършил работата си в 1494 г., само две години след откриването на Америка (Бернардино ди Бето, по-известен като Пинтурикио, е роден около 1454 г. в Перуджа и умира на 11 декември 1513 г. в Сиена. Ученик е на Перуджино и като негов асистент участва в рисуването на фреските в Сикстинската капела).
Изображението е украсявало стените на резиденцията на папа Александър VI (Родриго Борджия), известен като меценат, любител на изкуствата (и жените).
Изображението на коренните жители на Америка било открито от реставраторката Мария Пастка, която почиствала многовековния пласт сажди и прах. По думите на директора на музея на Ватикана Антонио Паолучи, фигурите на индианците може да са били изрисувани от Пинтурикио въз основа на описанията на Христофор Колумб, след като се върнал от далечното си пътешествие. Експедицията на Колумб била подготвена от Испания, но за откритието несъмнено е знаел и папата, който е бил и с испански корени, обяснява професор Паолучи.