Досега се смяташе, че само хората и висшите примати могат да използват жестове за привличане на вниманието на събеседника към даден предмет. Немски и австрийски биолози откриха, че на това са способни и враните (Corvus corax)! Жестовете им помагат при комуникация с партньорите.

Не сочи с пръст!

Децата, когато искат да привлекат вниманието на възрастните към нещо, го посочват с пръст. Възрастните смятат този жест за неприличен, особено когато е насочен към непознати хора, и активно се опитват да отучат децата си от него. Така че, пораснем ли, вместо да сочим с пръст, обикновено използваме кимване на главата в посока на предмета. Смисълът и на двата жеста е: «Погледни там!» или «Дай ми това!». При децата показващият жест се появява на 10-12 месеца – още преди да проговорят. Учените го разглеждат като стартов пункт на развитието на символизацията и човешката реч.

Учените са наблюдавали посочващи жестове и при човекоподобните маймуни, макар и доста рядко. Например, описан е случай, когато шимпанзе в зоопарка сочело с ръка тази част от тялото си, която иска да бъде почесана. До скоро се смяташе, че тази способност се е развила еволюционно само при висшите примати.

Погледни, каква клонка!

Симон Пика от Института по орнитология Макс Планк и Томас Баняр от Университета във Виена доказаха, че не само висшите примати са способни на такова поведение. В продължение на две години биолозите изучавали поведението на дивите врани в Природния парк Кумберланд в Грюнау, Австрия. Учените установили, че враните използват клюна си подобно на човешка ръка – за да посочат било то късче мъх, камък или клонче. Най-често тези жестове били предназначени за партньора от противоположния пол. В отговор партньорът се обръщал към обекта и проявявал съответния интерес. Ако враната взимала предмета с клюн, то протягала шия, показвайки го на партньора си.

Враните, както и другите птици от семейство Вранови, стоят на първо място сред всички птици по интелект. Това вече е било доказвано с експерименти, в които враните демонстрирали интелект на нивото на шимпанзе. Освен това враните се отличават със сложна комуникация в семейната двойка.

Новото изследване, всъщност, доказва, че жестовете са се появили в еволюцията на видове с високо равнище на коопериране. «Твърде дълго изследванията на жестовете бяха съсредоточени само върху приматите, объяснява Симон Пика. – Но загадката за произхода на човешкия език може да бъде разгадана, само ако разгледаме развитието на комуникацията сред животните по-широко ».

Източник: Nature Communications