Американски генетици от Университета в Орегон патентоваха нов вид тъмночервени ядливи водорасли дулсе, чиято отличителна характеристика е в това, че притежават ярко изразен вкус на бекон. Въпросният ефект се проявява след като водораслите бъдат изпържени или опушени.

dulse-mainТрябва да се отбележи, че основното достойнство на новия вид не е вкусът, а бързият им растеж. Авторите на изследването твърдят, че в лабораторни условия, само в две сандъчета може да се отгледат за една седмица от 9 до 13 кг водорасли.

Както може би знаете, в Америка водораслите от вида дулсе се смятат за деликатес, което на свой ред определя и високата цена на продукта – 0,5 кг от водораслото достига цена от 80 долара. Изхождайки от обнадеждаващите резултати от експеримента, учените планират да направят дулсе по-достъпен. Няма съмнения, че водораслото може да поевтинее на пазара.

Авторите на изследването вече са отправили покана към известния в Щатите готвач Джейсън Бол, който би могъл да помогне в разработката на търговски продукти, съдържащи водорасли от новия сорт. В процеса на работа са проучени голям брой различни варианти, започвайки от каша за бързо приготвяне и завършвайки с бира Дулсе. В крайна сметка учените решили, че първият търговски продукт, изготвен на основата на дулсе ще бъде салатен сос. Ако продуктът има успех сред потребителите, след него на пазара ще се появят крекери от водорасли.

Кураторът на проекта професор Крис Лангдън разказва, че е правил подобно изследване преди 15 години, но с друга цел. Тогава Лангдън създал храна за абалони (Haliotis) – род соленоводни морски охлюви. Ученият планирал водорослите да поглъщат отходните вещества от охлювите, а те на свой ред да се хранят с дулсе. Впоследствие професорът се отказал от идеята, но продължил с изследванията си върху водораслото дулсе, довели до сегашния резултат.
Източник: Oregon Live