Вътрешността на Луната съдържа сто пъти повече вода, отколкото са предполагали специалистите досега. Това количество е сравнимо с количеството вода, намиращо се в недрата на Земята, предаде Франс прес, като се позова на научно изследване, публикувано в САЩ.

Откритието може да промени теорията за произхода на ледената вода, открита в кратери, разположени близо до Южния полюс на Луната, както и теорията за формирането на единствения естествен земен спътник.

Специалисти от университета Кейз уестърн ризърв, в щата Охайо, са открили молекули вода, както и други летливи елементи във вътрешността на магмата, съдържаща се в обсидианите – малките топчици от вулканичен кристал, донесени на Земята от астронавтите от „Аполо 17″.

„Тези образци от магмата, изхвърлена от дълбините на Луната чрез вулканична дейност преди няколко милиарда години, са най-доброто средство за измерване на количеството на водата във вътрешността на Луната, с което разполагаме“, заяви Джеймс Ван Орман, професор по геология от университета в Охайо. „Вътрешността на Луната изглежда много подобна на тази на Земята по отношение на водното изобилие там“, допълва експертът.

Учените са открили в луната магма концентрации на вода и на летливи елементи като флуор, хлор, сяра, които са почти идентични с измерените във втвърдената магма, извлечена от подводните планински вериги в океаните на Земята. Това откритие подкрепя теорията, според която Земята и Луната имат общ произход и ще принуди учените да преразгледат позициите си относно начина на формирането на Луната.

До този момент учените предполагаха, че мощен сблъсък на астероид със Земята е изхвърлил достатъчно материал в орбита, за да се струпа той и да формира Луната.

Източник:БТА