В последните години вегетарианството набира все повече последователи по цял свят. Но пълният отказ от месо може да има и нежелани последствия.

salat tellerВъв Великобритания почти една трета от хората са намалили консумацията на червено месо или са станали вегетарианци само през последната една година. За това свидетелстват данните от допитването, проведено от British Social Attitudes. Социолозите установили, че 29% от хората са намалили приема на месо, след като Световната здравна организация предупреди, че преработеното месо, като кренвирши, бекон и шунка, може да предизвика раково заболяване.

Мнозина обаче пропускат, че в изявлението на СЗО се говори и за това, че пълният отказ от консумация на месо може да окаже пагубно влияние върху човешкото здраве. Например, да доведе до нарушена обмяна на веществата, недостиг на минерали и микроелементи.

Журналисти от Independent обединиха данните от изследването с известните негативни последствия от отказа да се консумира месо. Така например, според наблюдения на учени, при напълно отказване от месни продукти човек може да загуби до 4,5 кг за един месец. Това изглежда на пръв поглед добре, но на практика може да доведе до сериозни нарушения на обмяната на веществата и работата на храносмилателната система.

Освен това, отказът от месо и месни продукти може да доведе до необратими изменения на микрофлората в червата. Нещо повече, крайните диети може да провокират и образуване на язва на стомаха.

Специалистите отбелязват, че около 58% от тези, които са се отказали от консумацията на месо през миналата година, са казали, че са го направили с цел подобряване на здравословното си състояние. Около 20% са признали, че по този начин са се опитали да икономисат средства. И последните 20% от анкетираните са обявили, че са загрижени за благополучието на самите животни или са се притеснили, доколко са безопасни месните продукти.

Източник: Independent