Днес е Велики четвъртък. Религията определя този ден като един от най-важните в страстната седмица.

Във Велики четвъртък от Страстната седмица се припомнят четири от най-важните евангелски събития, извършени през този ден: Тайната вечеря, на която Господ извършил новозаветното тайнство на светото причастие (евхаристия); умиването от Господ на краката на неговите ученици в знак на най-дълбоко смирение и любов към тях; молитвата на Спасителя в Гетсиманската градина и предателството на Юда.

На този ден Христос предсказал смъртта си и предателството на Юда. След вечерята в Гетсиманската градина, по време на молитвата, дошли римските войници и след целувката на Юда заловили Христос.

На Велики четвъртък свещенослужителите във всички православни храмове изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.

Народни традиции

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника.

123Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя нависоко в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели през цялата година.

Следващото яйце също е червено – то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на 17-ти век във Франция, откъдето се пренася и в цяла Европа. Смята се, че в България козунакът е „дошъл“ в периода 1915-1920 г.