Австрийският студент Кристоф Ретецар е разработил бутилка, която сама се пълни с вода, пише Ingenieur.de.

lead_largeНа пръв поглед звучи като някакъв фокус или приказа от сорта на „Масичке, нахрани ме“, но всъщност е реалност, подчиняваща се на физичните закони. Устройството е разработено от австрийския студент по промишлен дизайн Кристоф Ретецар от Университета за приложни изкуства във Виена и неговия приятел, студент по електротехника Боян Maзиревич.

Двамата използвали принципа на кондензацията, при който водата се добива от въздуха. Системата, наречена Fontus, е предназначена за велосипедисти, но би могла да се използва и от хора в региони, където трудно се открива вода.
Устройството е наречено на римския бог на изворите и е в състояние да произвежда до половин литър вода за един час капка по капка в зависимост от климатичните условия, разбира се. При типичните за Средна Европа условия в един кубически метър въздух има около 17 грама вода. Когато въздухът се охлади, водата започва да кондензира под формата на малки капчици.

indexКлючовата част на устройството Fontus е компонент, обичайно използван за охлаждане в хладилниците и компютрите. Електротермичният преобразувател се базира на два полупроводника. Той генерира електричество при температурни разлики и обратно – при наличие на електрически ток създава температурни разлики. За да може да се извлече водата от въздуха, горната част на устройството се охлажда, а долната се затопля. Капките се събират и чрез малка тръбичка попадат директно в бутилката. Необходимото електричество се осигурява от слънчеви панели, а при лошо време от батерия. Системата функционира оптимално, когато въздухът е горещ и влажен.
Изобретението, номинирано в тазгодишните награди за индустриален дизайн на сър Джеймс Дайсън, основател и главен изпълнителен директор на Dyson, е на пръв поглед практична играчка за колоездачите в Европа, но в безводни региони то би могло да спасява живот. Приблизително 2 милиарда души по света живеят в такива региони. А според Кристоф Ретецар вода има достатъчно – земната атмосфера съдържа около 13 хиляди кубични метра вода, което е равностойно на 13 милиарда литра.