Компанията Boeing получи патент на аналог на «силовото поле», познато от «Междузвездни войни» и редица научно-фантастични романи.

Boeing-force-field-patentСтава дума за система, способна да защити транспортни средства и други възможни цели от взривна вълна. Официалното название на технологията е «Метод и система за отслабване на ударна вълна с помощта на електромагнитна дъга». Устройството включва датчик, позволяващ да се фиксира наличие на пораждащ ударна вълна взрив, и генератор на дъга. Последният, след като получи сигнал от датчика, използва енергия, за да отрази въздействието на ударната вълна. В резултат на сблъсъка с преграда енергийната плътност на вълната бива намалена, като «преградата» частично отразява, пречупва и поглъща вълната, съответно и силата на нейното въздействие върху обекта съществено намалява.

Все пак, системата все още не може да защити даден обект от пряко попадение. Документите за патента били подадени още през май 2012 г., но за получаването му били нужни почти три години.

Трябва да се отбележи, че в последните десетилетия все по-често сюжети от научната фантастика стават част от реалния живот. Така например, преди няколко години НАСА обяви, че започва да финансира програма за създаване на механизми с притеглящ лазерен лъч, които в бъдеще биха могли да събират образци от материал по време на космически мисии. «Макар и засега тази технология да съществува само в научната фантастика, например, във «Стар трек», привличането на обекти с лазер не е нещо невъобразимо или недостижимо за съвременните технологии», заяви тогава ръководителят на изследването доктор Стайсли.

Източник: Sky News