Неотдавна американски биолози проведоха серия експерименти, които извадиха на бял свят някои наистина удивителни и неизвестни досега свойства на бананите. Оказва се, че тези плодове не само имат в състава си полезни витамини, но и могат да ви помогнат за избавяне от някои вредни навици.
Bananas

Авторите на изследването, учени от Университета в Мериленд, твърдят, че бананите могат да се окажат „спасителния пояс”, който е в състояние да ви помогне за избавяне от никотиновата зависимост. Трябва да се отбележи, че в случая не става дума само за тютюна, но и за зависимостта от марихуана.

Всичко тръгва от това, че бананите имат в своя състав голямо количество триптофан, при чието усвояване в организма се синтезира кинуренова киселина. А именно тази киселина помага за отърваване от споменатите зависимости.

Учените провели редица експерименти върху маймуни и лабораторни плъхове. В резултат било изяснено, че кинуреновата киселина ограничава вредното влияние на редица вещества, съдържащи се в тютюна и марихуаната. Става въпрос по-конкретно за тези вещества, които предизвикват привикването към пушенето. Ако говорим конкретно за марихуаната, то под влияние на канабиолните вещества в главния мозък се произвежда хормонът допамин, наричан още хормон на удоволствието. На свой ред този хормон предизвиква приятни усещания, а в качеството на страничен ефект – привикване и постоянно желание за още такива усещания. В резултат човек попада в зависимост.

Нещо повече – авторите на изследването смятат, че много скоро ще може да се лекува зависимостта от марихуана и тютюн с помощта на специални диети, а не с медицински препарати. Основни продукти в такава диета ще бъдат бананите, а също и други плодове и зеленчуци, съдържащи триптофан. Но от друга страна лекарите не препоръчват да се борим с вредните привички само с банани, тъй като трябва напълно да се изясни тяхното влияние върху човека, за което се изисква провеждането на още много тестове.

Източник: TLTNews