Археолози установиха точната възраст на каменни кръгове, открити във френска пещера. Оказа се, че те са дело на неандерталци и са направени преди около 175 хиляди години, което ги прави най-древните постройки на Земята.

grotte_bruniquel_france_prehistoire_science_0

За откритието се разказва в статия на френски и белгийски учени, публикувана в последния брой на списание Nature.

Структурите във форма на кръг, направени от отчупени сталагмити, са открити в пещерата Брюникел в Югозападна Франция още през 1990 година. Размерите на най-големия кръг са 7 на 4,5 метра, а до него са разположени още 5 по-малки конструкции.

Първоначално археолозите сметнали, че възрастта на съоръженията е около 47 хиляди години, което оставило без отговор въпроса, кои са били създателите им – последните неандерталци или първите представители на Homo sapiens, които се разселват в Европа горе-долу по това време.

Авторите на статията, обаче, провели нов радиоизотопен анализ и установили, че сталагмитите са отчупени от пода на пещерата и разположени във вид на кръгове преди около 175-177 хиляди години. В тази епоха не е имало никакви съвременни хора в Европа, така че съоръженията, без никакво съмнение, са дело на неандерталците.

Интересно е, че каменните кръгове са изградени на цели 336 метра от входа на пещерата, където не прониква слънчева светлина. Общото тегло на използвания материал е 2,2 тона. Следователно, неандерталците са положили огромни усилия, за да построят тези кръгове, като най-вероятно са осветявали пътя си с факли.

Предназначението на постройките е неизвестно – според учените,най-вероятно, те имат ритуален характер. Възможно е, неандерталците да са издигали някакви съоръжения и извън пещерите, но те просто не са се запазили до наши дни.

Откритието повдига много въпроси пред учените и добавя още един щрих към образа на най-близките ни роднини, като с всяко следващо откритие те се оказват все по-близки до Homo sapiens по интелект.

Източник: Xavier Muth/Archéotransfert