Археолози откриха вероятното място, където се е състоял съдът над Исус Христос.

1024px-Munkacsy_-_christ_before_pilateВ хода на археологическите разкопки около музея «Кулата на Давид» в Йерусалим бяха открити основите на сграда, в която вероятно се е състояло едно от най-известните събития, разказани в Новия завет — съдът над Исус Христос.

Разкопките, които имали за цел да подготвят терена за разширяване на музея, били започнати още преди 15 години. Тогава археолозите открили постройка, която била използвана за затвор по време на турското, а след това и при британското управление на Йерусалим. Скоро след откритието, обаче, разкопките били спрени поради липса на финансиране. 15 години по-късно, след като работата била възобновена, специалистите дошли до извода, че основите на въпросното здание до музея «Кулата на Давид» принадлежат на двореца, построен от Ирод I Велики, в който впоследствие е живял Пилат Понтийски, прокуратор на римската провинция Юдея (26-36 г.), по време на управлението на император Тиберий. Именно там, според учените, Пилат Понтийски е провел процеса над Исус Христос и е издал смъртната му присъда.

Професорът по археология от Университета в Северна Каролина Шимон Гибсън се обосновава и с казаното в Евангелие от Йоан, че процесът е бил проведен недалеч от портите на града, до място, застлано с камъни: „13. Пилат, като чу тая дума, изведе вън Иисуса и седна на съдището, на мястото, наречено Литостротон (стгр. място, постлано с камъни) , а по еврейски Гавата.“

Тези детайли съответстват на по-ранни археологически находки, направени близо до «Кулата на Давид».

«За християните, които са загрижени за точността на исторически факти, това откритие вероятно е важна новина», смята Иска Харани, експерт по християнство и поклонничество в Светата земя.

Засега това е само една хипотеза, но ако археолозите успеят да докажат истинността ѝ, мястото може да се превърне в нова светиня за поклонниците, надхвърлящи един милион всяка година в Йерусалим. Трябва да се отбележи, че съществуват и други версии относно това, къде е бил проведен съдът над Христос. Според една от тях, процесът се е състоял на територията на войнишките казарми.