Притежателите на последните модели на Apple могат бързо да установят точно колко са пияни те или техните приятели, само като погледнат в камерата на мобилното си устройство.
Приложението BreathalEyes, разработено от американската компания Xplor Apps LLC, е предназначено да проверява нивото на алкохол в кръвта и, може би, да предпази тези, на които им дойде желанието да седнат зад волана след няколко чашки. Принципът на неговото действие се основава на регистрацията на нистагъм — неволни потрепвания на очната ябълка, които могат да бъдат резултат и на алкохолно опиянение.
Проверката на нистагъм при хоризонтално гледане е един от способите за провеждане на визуален тест за трезвеност, използван от пътните полицаи в САЩ (проверяваният трябва да гледа встрани и колкото се може по-далеч, без да обръща глава). Сега, този тест може да си направи всеки сам с помощта на камерата на мобилния апарат и приложението BreathalEyes.
Разработчиците съпоставили резултатите при използване на BreathalEyes и на алкохолни тестове и установили, че приложението е способно да измерва нивото на съдържание на алкохол в кръвта в границите от 0,02% (бутилка бира) до 0,17% (бутилка водка) с грешка ±0,02%. В този диапазон влиза и максимално допустимата доза алкохол в САЩ при шофиране — 0,08%.
Програмата става за устройства с iOS 4.3 и по-нови версии. В iTunes цената на приложението е $0,99; купувачът не трябва да е под 17 години.

Източник: Wired.