Утре е 21 декември 2012 година — денят, добил известност като датата, на която ще настъпи краят на света според календара на маите. Предлагаме ви най-популярните „сценарии за края на света” , които циркулират в медиите и мнението на учените за тях.

4. Изригване на супервулкана в Йелоустоун

Сценарий: В 2012 г. завършва 74-хилядолетният цикъл между изригванията на супервулкани — ред е на изригване на Йелоустоунския супервулкан (или Йелоустоунската калдера) на територията на САЩ, което ще доведе до почти глобална екологична катастрофа — огромно количество пепел, изхвърлено в горните слоеве на атмосферата, ще положи началото на вулканична зима, гибел на растителността и масов глад.

Един от признаците за приближаване на гигантското изригване, според привържениците на тази теория, са катастрофалните цунами в Югоизточна Азия. Йелоустоунската калдера е „уязвимо място“, тъй като „капакът“, отделящ повърхността от кухината, пълна с огромон количество магма, е много тънък.

Според апокалиптично настроените фенове на края на света, характерът на сеизмичната активност в района на Йелоустоунския супервулкан е признак за приближаване на изригването.

Коментари на учените: Вулканолозите наричат супервулкани вулканите, способни да изхвърлят в атмосферата 10 хиляди пъти повече вулканична пепел от „обикновените“ вулкани. Така например, Йелоустонският супервулкан по време на последното си изригване преди 600 хиляди години е изхвърлил хиляда кубични километра пепел и отломки, при положение, че най-катастрофалните изригвания в обозримото историческо минало не са надхвърляли 50 кубически километра (Тамбора, 1815 г.) и 10 кубокилометра (Кракатау, 1883 г).

Най-мощното изригване от този тип е станало преди около 74 хиляди години — това е вулканът Тоба на остров Суматра. Тогава в атмосферата попадат 2,8 хиляди кубични километра пепел, която покрива с дебел слой цяла Южна Азия. Последното  суперизригване е било преди 26 хиляди години в Нова Зеландия.

До момента вулканолозите не могат еднозначно да кажат, какво отключва суперизригванията, но са съгласни с едно – такива събития са изключително редки и вероятността да станем свидетели на подобно изригване е пренебрежимо малка. Геофизиците са намерили до сега следи от около 50 древни суперизригвания. Това означава, че на един милион години стават по 1,4 суперизригвания.

Заедно с това, някои учени не изключват възможността за изригване на Йелоустоунската калдера в близките няколко десетилетия.

Много е сложно, обаче, да се направи прогноза за изригване на вулкан. Възможно е той да се активизира и след 10 и след 50 и след 10 000 години. Изригването зависи от това, доколко огнището, където се намира разтопената магма, е наситено с газове – въглероден диоксид, амоняк, флуорид. Американските вулканолози водят щателни наблюдения на ситуацията в района – за САЩ подобно идригване би се превърнало в катастрофа, тъй като цялата страна ще бъде засипана с пепел. Но до момента няма никакви признаци за скорошно изригване.