В англосаксонската журналистика съществува поговорката: «If it bleeds, it leads». Свободният превод гласи: новините за кървавите събития вървят първи.
Изхождайки от това е логично да се предположи, че типичният американски вестник средно съдържа повече думи от категориите «война», «погребение», «рак», «убийство», отколкото «любов», «мир» или «герой».
В действителност, изследване, проведено от Питър Додс и негови колеги от Университета във Върмонт, САЩ разкри, че в английския език е скрит мощен положителен заряд.
Учените свършили огромна по обем работа – били анализирани милиарди думи, публикувани в «Ню Йорк таймс» за последните двадесет години, а също така и в книгите, качени на цифров носител по проекта Google Books (най-ранната от които е от 1520 г., освен това проучили и думите, използвани в «Туитър». За капак прибавили и текстовете на най-популярните песни от последния половин век.
Всички четири източника дали практически еднакви резултати: думите с положително значение се срещат по-често. При това те са повече както сред петте хиляди най-употребявани думи, така и сред думите с по-малка честота на употреба.
Изследователите предполагат, че обяснението за този феномен е просто. Въпреки класическата икономическа теория, която обрисува хората като егоисти, заети единствено с удовлетворяване на собственните си нужди, редица социологически и невробиологични изследвания от последно време показаха, че ние сме ориентирани към общуване с околните и предаване на положителния опит.
Известен е също така и принципът на Полианна, предложен още в 1969 г. Той гласи, че хората са склонни да се съгласяват първо с твърдения с положителна емоционална окраска: те ги „приемат” като валидни за себе си, докато твърденията с отрицателна енергия обикновено се отблъскват.
Изследването било базирано върху онлайн услугата Mechanical Turk на интернет-магазина Amazon. Учените помолили уеб-общността да оцени «емоционалната температура» на 10 222 думи по десетобалната скала. Например, «смях» получил средна оценка 8,5, «храна» — 7,44, «камион» — 5,48, «жажда» — 3,06, «терорист» — 1,3.
Струва си да се споменат и думите, които са получили оценки в двата края на скалата: «бременност», «сквернословие», «алкохол», «тютюн», «религия», «капитализъм», «социализъм», «секс», «брак», «фастфууд», «климат», «Бийтълс», «iPhone», «зомби».

Изводът на учените е, общо взето, следният: ние можем да не сме щастливи, но езикът ни е.

Резултатите от изследването могат да се видят в PLoS ONE.
Източник: Medical Xpress.