Биологът и изследовател на Голямата стъпка Джон Биндернейджъл заяви, че неговият научноизследователски екип е открил нагледно потвърждение за съществуването на Йети или Снежния човек (руският „братовчед“ на американския Бигфут, известен още и като Саскуоч – наименование на бозайник, подобен на човекоподобна маймуна, за когото се твърди, че обитава горите на Северна Америка).

Според американския биолог загадъчното същество не просто съществува, но и строи гнезда, изкусно преплитайки клонки. „Ние не срещнахме никъде другаде в Сибир подобни конструкции от клони, направени от човек или от бозайник… Извити клони във формата на арка бяха забелязани от нас и в горите на Северна Америка, и това може спокойно да послужи за доказателство на това, че Голямата стъпка си строи гнезда „, съобщи Биндернейджъл пред британския вестник „The Sun“.

Биологът Биндернейджъл беше част от групата учени, които посетиха Западен Сибир през октомври с цел търсене на подтвърждение за съществуването на Йети. Впоследствие, учените направиха сензационно заявление, че са открили „безспорно доказателство“ за съществуването на Йети, представляващо неголям кичур коса, открит в сибирската тундра.

Усуканите и преплетени клони вече десетилетия се сочат като очевиден признак за това, че снежният човек обитава Северотихоокеанския регион на Северна Америка. В няколко случаи по клоните на дърветата били откривани и „инструменти”, потвърждаващи не само, че това е дело на Йети, но и че тайнствените същества са доста по-умни и умели, отколкото се предполагаше. Стига, разбира се, тези „следи” да не са дело на мошеници.

Повечето от клонките, извити по „загадъчен начин“, се намират на неголямо разстояние от земята, но някои „гнезда” били открити по върховете на дърветата. Изследователите твърдят, че това е безспорно потвърждение на съществуването на снежния човек, тъй като човек би могъл да направи подобна конструкция на нивото на своя ръст, но само човекоподобно животно би могло да се качи и да го изгради на самия връх на дървото.

Изследователите не обясняват само, как огромното животно е успяло да се качи до самия връх на дървото. Ръстът на Голямата стъпка, според въпросните учени, достига 2-3 метра, а теглото – над 100 килограма; очевидно е , че ако такова същество се опита да се качи до върха на дървото, няма да се мине без счупени клонки, още повече, че всички дървета, на които били открити „гнезда“, били високи и тънки. Освен това, ако Йети прекарва доста време, стоейки на върха на дървото и правейки арки от клонки, защо е толкова рядко забелязван? Да не говорим, че не е ясно, за какво биха му послужили тези гнезда на самия връх на дървото.

Съществува и още по-сериозна причина, да се отнесем скептично към съобщението на Биндернейджъл. Според сведения на Шарона Хил, друг учен, взел участие в тази експедиция, това е била планирана мистификация. На конференция в края на октомври и Джеф Мелдрум, професор по анатомия и антрополог от Университета в щата Айдахо, съобщи за своите подозрения по повод това, че конструкциите във форма на преплетени клонки са направени от снежния човек. Неговият извод е, че цялата руска експедиция прилича по-скоро на „евтин трик „, получил широко разгласяване, отколкото на сериозен опит за научно обяснение и затова той отказва да подпише декларацията на групата учени, потвърждаваща „безспорното доказателство“ за съществуването на Йети.

Източници: LiveScience com; GlobalScience.ru