Правителството на Швеция призна група, обявяваща се за свободен обмен на информация, за религиозна организация, съобщи BBC News.
Църквата на Копимизма (Kopimism) смята, че распространението на информацията чрез копиране е религиозен акт. Духовният лидер на движението заяви, че това признание е «голяма крачка напред» за тях.
Новата религиозна общност смята за свои свещени символи съчетанията от клавиши CTRL+C и CTRL+V (комбинации за командите «copy» и «paste»). Членовете й не пропагандират директно незаконното копиране на информации, но се борят за свободното разпространение на знанието. Шведското правителство регистрира новата религиозна организация малко преди Рождество Христово след като тя бе кандидатствала три пъти неуспешно за узаконяване.
Църквата на Копимизма е основана от Исак Герсон, 19-годишен студент по философия. «За нас информацията е свещена, а нейното копиране е тайнство. Сама по себе си информацията носи в себе си ценност, а чрез копирането тази ценност ес разпространява. Затова и копирането се явява основополагаща дейност за организацията и нейните членове. Аз се надявам, че ние ще съхраним вярата си, без да се страхуваме от преследване », заяви Исак Герсон.
Макар че интересът към новата организация расте с всеки изминал ден, експертите смятат, че даването на религиозен статут на копирането на файлове едва ли ще повлияе на борбата с пиратството. Изследване, проведено преди година от компанията MarkMonitor по поръчка на Търговската палата на САЩ, установи, че сайтовете с пиратска продукция се посещават около 53 млрд. пъти в годината. Почти половината от тези посещения се падат на трите най-големи хостинга – RapidShare.com, Megavideo.com и Megaupload.com.