В края на юни компаниите Isuzu и Euglena подписаха договор за провеждане на съвместни разработки на двигател и гориво от зелени водорасли, което е смятано за ново поколение на биогориво.

BN-DK911_biobus_G_20140626035402Първият в света автобус, работещ с биогориво, произведено от зелени водорасли, започна да се движи в японския град Фуджисава, съобщиха от пресслужбата на компанията Isuzu.

Горивото се разработва съвместно от японския производител на камиони и автобуси Isuzu и компанията Euglena. „Автобусът извършва по 22 курса на ден. Ние смятаме, че след четири години ще сме създали технология, позволяваща използването на биогориво на 100% изработено от зелени водорасли. В момента неговият дял е 1%“, — се отбелязва в прессъобщението.

За най-перспективно сред възможните екологични заместители на бензина и дизеловото гориво в наши дни се смята биогоривото, тъй като нито водородът, нито електричеството са в състояние да решат главната задача — възможността за пробег на голямо разстояние, без нужда от дълго зареждане. Минус на биогоривото си остава както досега високото натоварване на двигателя. Ако амбициозният проект на японците бъде осъществен, двете компании ще предложат на пазара нов вид биогориво, съчетаващо в себе си всички преимущества на този вид гориво.

Компанията Euglena първа в света успя да започне производство на водораслото зелена еуглена в промишлени мащаби. Водорослото съдържа маслена субстанция и затова отдавна привлича вниманието на учените като възможна суровина за производство на гориво, освен това то съдържа и хлорофил и е способно да поглъща въглеродния диоксид. Пускът на автобус, ползващ, макар и частично, гориво от зелени водорасли, е първата крачка по пътя на реализацията на проекта.