Слънчевата енергия ще помогне за пречистване на отпадните води в Джеймстаун, Южна Австралия, а и ще отвори отлични перспективи за нови работни места – и всичко това, благодарение на пуска на първата плаваща слънчева електроцентрала в Австралия.

Aus_floating_solar_plant_11.05.15Първата фаза на проекта вече стартира и представлява част от 4 Мвт система на стойност 12 милиона австралийски долара, която ще обхване пет водоема в Джеймстаун и Гладстоун, намиращи се на север в щата.

Електроцентралата плава в отпадни води близо до пречиствателните съоръжения Northern Areas Council Waste Water — и бе разработена в качеството на демонстрационен проект на компанията от Сидни Infratech Industries.

Компанията бе създадена преди почти три години в Австралия и Сингапур, и за това време успя да пусне в действие плаващи слънчеви електроцентрали в редица страни, включително Франция и Южна Корея, но ръководителите на компанията казват, че в Южна Австралия се тества нов, много подобрен модел.

Технологията е разработена съвместно от екип от 15 инженери и учени от факултета за Наука и технологии на Университета Флиндерс, който ще продължи да участва в по-нататъшните изследвания и разработки на слънчеви електроцентрали.

След завършване на проекта, слънчевата електроцентрала ще произвежда повече от достатъчно количество електроенергия за захранване на цялото предприятие с пречиствателни съоръжения, а излишната мощност ще бъде използвана за нуждите на сградата на местния Съвет и други обществени обекти.

„Инсталирането на слънчевите панели не само ще удовлетвори енергийните потребности на пречиствателните съоръжения на стойност, която е с 15% по-ниска от цените в националната енергомрежа, но и ще генерира с 57% повече енергия от фотоелектрическите системи, намиращи се на сушата“, разказва директорът на компанията, Фелиция Уайтинг. „Водата охлажда панелите, което ги прави по-ефективни. Специализираната система за проследяване, охлаждане и концентриране на слънчевата енергия използва вода, за да противодейства на постепенната загуба на енергия, предизвикана от прегряването на слънчевите панели, създавайки по този начин по-качествена и ефективна система“, разказва тя.

«В по-голям мащаб, технологията е подходяща за всеки тип вода, включително и за питейна и движещи се масиви вода, като например езерата».

Поставянето на панелите на повърхността на водата също така намалява изпарението до 90%, предлагайки по този начин съхранение на съществен обем вода за региони със сух климат и пострадали от суша.

Австралийската група за поддръжка на слънчевата енергия, Solar Citizens, смята, че проектът на Джеймстаун показва, как «вдъхновяващи и иновационни» проекти за възобновяеми източници на енергия могат да се превърнат в реалност, когато държавните органи обезпечат благоприятни условия и дадат своята подкрепа.