Генетици под ръководството на Ирина Пугач от Института за еволюционна антропология Макс Планк в Лайпциг изясниха, че австралийските аборигени не са били толкова изолирани, колкото се смяташе досега. Немските генетици анализирали геномите на австралийските аборигени и изяснили, че те са се смесвали с предци на съвременните индийци, които са достигнали Австралия преди около 4,2 хиляди години.

Австралийските аборигени са били единствените хора, обитаващи южния континент до неговото откриване и колонизация от европейците през втората половина на ХVІІІ век. Смята се, че те първи са напуснали Африка преди около 75 хиляди години и са достигнали Австралия преди 50 хиляди години. През септември 2011 година учените разшифроваха генома на аборигените и определиха, че най-близките им родственици са папуасите от остров Бугенвил и филипинската народност аета.

Сега, екипът генетици от Института по еволюционна антропология Макс Планк в Лайпциг изясни, че аборигените не са били толкова изолирани, колкото се смяташе досега, след като анализира и сравни геномите на австралийци с тези на  жители на Филипините, и на няколко южноазиатски острова и южноазиатски страни.

Немските учени открили в геномите на азиатските и австронезийските народи еднонуклеотидни полиморфизми — изменения в една „буква“-нуклеотид — и ги използвали за да определят генетичното „разстояние“ между геномите.

Повторното изучаване на генома на аборигените потвърдило, че те са напуснали Африка преди около 100-72 хиляди години и са проникнали в Австралия през Южна и Югоизточна Азия не по-късно от 36 хиляди години назад. Примерно по това време са се разделили предците на аборигените и филипинците, а също и на другите родствени им народи.

За удивление на авторите на изследването, те успели да открият в генома на австралийските аборигени следи от ДНК на жители на полуостров Индустан.

Както предполагат генетиците, най-вероятни родственици на аборигените в Австралия са дравидийските племена ченчу и курумба, а също и няколко други народа от същата езикова група, живеещи днес в южна Индия. Според анализите на учените, представители на тези етноси са достигнали територията на Австралия преди около 4,2 хиляди години, където са били приети и асимилирани от местните племена аборигени.

Авторите на статията отбелязват, че археологическите проучвания сочат, че по същото време аборигените са усвоили по-съвършени оръдия на труда и са добавили няколко нови „рецепти“ в готварската си книга. Друг любопитен факт е, че преди около 4 хиляди години на територията на Австралия се появяват първите кучета динго.

Напълно възможно е, всички тези новости да са били пренесени на „южния континент“ от мигрантите от древна Индия, заключават генетиците.

Източник: Proceedings of the National Academy of Sciences