Австралийци поискаха от  Великобритания картата, на която континентът за пръв път е бил точно изобразен и назован с името, под което е известен и днес: «Австралия», съобщи вестник Telegraph. Картата е нарисувана от английския мореплавател Матю Флайндерс  в 1804 г., тоест 34 години след като Джеймс Кук открил Австралия.

Капитан Матю Флайндерс

Флайндерс бил първият европеец, който подробно изследвал бреговата линия на Австралия и не само я нанесъл на карта, но и написал книга за своето пътешествие, в която официално предложил новият континент да се нарича «Австралия». До този момент той бил известен като «Нова Холандия» или Terra Australis (лат. «южна земя»). В 1824 г. британското Адмиралтейство приело предложението на мореплавателя. Днес картата се съхранява в архива на Хидрографския офис на британското Адмиралтейство (United Kingdom Hydrographic Office, UKHO) в Таунтън, графство Съмърсет, и не е достъпна на широката публика.

Неотдавна група австралийски учени и политици призова англичаните да подарят тази карта на тяхната страна като жест на добра воля. Един от активистите на това движение, опозиционният политик Грег Хънт определи в интервю за Associated Press творението на Флайндерс като «свидетелство за раждането на Австралия» и изрази съжаление по повод факта, че толкова важен документ е недостъпен за хората. Хънт започна обществена кампания за събиране на подписи за предаване на картата, а също така се обърна към министъра на отбраната на Великобритания Лайъм Фокс и върховния комисар за Австралия Пол Мейдън с молба да окажат съдействие. Според политика, ще бъде символично, ако Австралия получи картата през 2014 година, точно 200 години след смъртта на Флайндерс.

Източник: vokrugsveta.ru