Това прилича просто на купчина камъни в сърцето на Австралия. Но тяхното разположение дава основание на учените да продположат, че древните племена на аборигените са били първите астрономи в света.

Снимка: Рей Норис

Австралийски учени откриха във ферма на 80 км западно от Мелбърн внимателно подредени скали, които показват, че аборигените са били първите астрономи в света, съобщи в. „Мейл он сънди“, цитиран от БТА.

Скалите са така разположени, че по тях да може да се определя времето. Специалистите са убедени, че това е примитивен слънчев часовник. “ Тези камъни очертават точно пътя на слънцето. Това не може да се направи с догадки. Необходими са внимателни измервания“ – каза проф. Рей Норис от австралийската Организация за научно-технически изследвания.

Аборигените са направили своя слънчев часовник преди около 10 000 години. Това е хиляди години преди Стоунхендж и египетските пирамиди. Скалите са поставени в полукръг. Две точки в него отговарят идеално на положението на залязващото слънце в средата на лятото.

Екип от изтъкнати австралийски астрофизици изследва скалите, откакто бяха открити преди няколко години. Изводът, че това е слънчев часовник, учените направиха чак сега. Нещо повече, Норис добавя, че знанията за небесните тела са част от културата на аборигените в Австралия и се предават от едно поколение на друго. Те и досега пазят истории, песни, легенди и митове за звездното небе. По звездите аборигените намират пътя, определят годишните времена и измерват времето. Туземците в Австралия са номадски племена и те са знаели, че появата на съзвездието Плеяди високо на хоризонта означава, че е време да отидат в местата, където растат орехи и ягоди. По други признаци те определяли, че е дошло време да се отправят към реката за лов на риба.

Норис, който щателно е изучавал този въпрос, добавя, че песните на аборигените показват дълбокото познаване на астрономическите явления. Например, в една от тях се дава своеобразно обяснение на слънчевите и лунните затъмнения. Древният мислител е предположил, че Слънцето е жена, а Луната е неговият мъж и когато правят любов, техните тела се закриват едно друго. Удивителното тук е, че аборигените, макар и иносказателно, но сравнително точно определят причината за затъмненията – закриването на един обект от друг.

Норис се надява да намери и други доказателства за своята теория. Той смята, че рисунка на камък или дърво с изображение на комета или метеорит биха потвърдили неговите хипотези, но такива все още не са открити и не е ясно, дали наистина съществуват.

За справка – Стоунхендж е на около 1500 г. Той е построен така, че от него да се виждат Слънцето и Луната в определени дни от годината, по време на лятното и зимно слънцестоене. Пирамидите са построени преди около 5000 години.